woensdag 14 september 2011

Zoekt en gij zult geduld vinden....

Net dat ene moment dat ik de kleine op bed leg, vóór 15:00 uur (hij zou tussen 15:00 en 20:00 uur bellen), belt hij. Ongelooflijk, mis ik zijn oproep. Er is een voicemailbericht achtergelaten.
“Met dokter piep van het AMC. Ik heb gister nogmaals overleg gehad met vele artsen. We hebben nogmaals alle scans en resultaten bekeken. Wij hebben de situatie dat wij iets in de lever hebben zitten, een zogenaamde neuro endocriene tumor. Maar wij weten op dit moment ook niet waar hij vandaan komt. Wij wachten ook nog op de bloeduitslagen van 1 hormoon. Wij stellen voor een controle in november om te kijken of er beweging in de tumor zit. Dus wij hebben besloten om nog even niks te doen. Normaal gesproken groeit die heel langzaam.”
En nu….nu moeten we wachten.  Serieus? Had ik nu niet lang genoeg gewacht?? Mijn eerste MRI scan was in maart, dat is een half jaar geleden. Tussen de eerste en de laatste scan is toch al te zien of er beweging in zit?
Moet ik wachten op het groter worden van de twee tumoren in mijn lever. Groeien doen ze wel, anders zaten ze er nu niet, alleen is de vraag in welk tempo. Niemand weet dat tempo nog, toch? Of weet het AMC dat wel en ik nog niet?
Misschien wachten we ook wel op de groei van de primaire tumor. Zodat hij toch een keer zichtbaar wordt op een scan, of een echo of welk onderzoek dan ook. Ik heb dan liever dat ze daar naar kijken, NADAT die in mijn lever zijn verwijderd.
De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose het meest frequent wordt gesteld varieert van 55 tot 75 jaar. Nu vinden ze het bij mij al op 31 jarige leeftijd, dat is dus bijtijds, of te vroeg. Maar om dan vervolgens alsnog te gaan zitten wachten.  WAAROP WACHTEN WE??? Tot hij verder uitzaait, tot de uitzaaiingen of de primaire tumor zo groeien dat het operatief niet te verwijderen is? Of is dat allemaal te ver gezocht?
Wat is er veranderd sinds de laatste keer dat mijn arts nog riep “ze moeten verwijderd worden”, dat we een gesprek voerden over een leveroperatie, die over zo´n 6 tot 8 weken zou plaatsvinden, waarvoor ik moest rekenen op ongeveer 2 weken ziekenhuis. Van uitstel komt afstel en dat lijkt me in dit geval niet zo´n goed idee.
De darmklachten zijn zo goed als weg. Tenminste. Daarvoor moet ik Omeprazol slikken. Dat is tegen de aanmaak van overtollig maagzuur, maar dat draagt blijkbaar ook bij aan het niet hebben van diarree. Slik ik 1 dag geen Omeprazol, zoals ik het bijvoorbeeld de avond van de terugreis vanuit Frankrijk was vergeten,  dan heb ik de dag erna een toiletdag. Verder blijf ik moe.  Word ik fit wakker, val ik halverwege de dag om van vermoeidheid. Word ik ´s nachts wakker snakkend naar lucht, dan is het net of ik me heb verslikt. Zo nu en dan misselijk. Pijn in het levergebied, een drukkend gevoel. En heb ik sinds 3 weken last van mijn gewrichten, met name mijn voeten/enkels en handen. Maar of dat laatste hiermee te maken heeft, geen idee.
Ik heb dus kanker, maar er wordt (voorlopig) niets aan gedaan. Sjee, hier kan ik even niet de humor van inzien.
Ik heb trouwens teruggebeld, want met dit voicemailbericht kan ik natuurlijk helemaal niks. Ik wil wel graag een duidelijke verklaring waarom het er 2 weken geleden nog uit MOEST en we over een leveroperatie spraken en het nu ineens nog bijna 2 maanden kan blijven zitten. Er is niets veranderd. Helemaal niets. 1 onderzoek en dat was van mijn maag en alvleesklier en daar kwam niets uit.
Maar goed, mijn arts was in gesprek met een andere patient en zou mij terugbellen. “hou je telefoon bij de hand” zei zijn assistente. Nu 7 uur later, gokkend dat mijn arts al op 1 oor ligt, heb ik mijn telefoon nog steeds bij de hand, wachtend.
Ik snap best dat er meer patiënten zijn dan ik. En ik snap best dat hij prioriteiten stelt. Maar voor MIJ heeft dit prioriteit en ik ben klaar met wachten…actie!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Jose,
  via NET-kanker kwam ik bij jou verhaal.
  Het lijkt erg veel op mijn eigen verhaal.
  ook ik heb een gastrinoom die niet gevonden wil worden.
  Heel herkenbaar jou schrijven en ik zal dit volgen.
  Volgende week vrijdag krijg ik een inwendige echo, het lijkt er op dat de primaire tumor in de alvleesklier zit maar na een ct scan is er twijfel of dit de tumor is.
  Al meer dan 20 jaar heb ik veel lastige vage klachten die steeds erger werden ben nu 54 jaar en dit jaar mei hoorden we van NET-kanker.
  Ik ben onder behandeling in het UMCG bij oncoloog Dr Annemiek Walenkamp.
  Sinds gister is de besloten site van de stichting NET-kanker op facebook in de lucht en ik heb me dan ook gelijk aangemeld.
  Ik hoop dat het allemaal te dragen is voor je.

  hartelijke groeten Beth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje Beth, 20 jaar!? Stemt mij wel iets geruster met betrekking tot de vooruitzichten. Maar eigenljk te gek voor woorden dat je zolang al in onzekerheid zit en met klachten loopt. Het is niet leuk om te horen dat het kanker is, maar er heerste bij mij ook wat opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek!
  Vreemd he, dat het dus wel ergens zit, maar ze hebben geen idee waar. En ook al groeit het langzaam, het is toch geen fijn idee. Ik wil het weg hebben. En ik wil van alle klachten af.

  Ik heb me ook net aangemeld op facebook. Er is echt veel informatie te vinden via de stichting. Dat is fijn, want het is zelf al moeilijk te begrijpen, laat staan voor de mensen om je heen.

  Je mag me ook altijd mailen: jhooites@hotmail.com

  Ik hoop dat ze iets zien op de inwendige echo. Dat klinkt vreemd, maar dan kunnen ze er in ieder geval iets aan gaan doen. Sterkte!

  Groet José

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Jose,
  kom je dan vast snel tegen daar.
  Sinds gisteren contact met lot genoten en moet je eerlijk zeggen dat het best emotioneel erge indruk maakt wat ik tot nu heb gelezen.
  Jeetje vooral dat sommige al zeven jaar allerlei onderzoeken hebben gehad en de primaire tumor is nog nooit gevonden.
  Het vergaat mij net als jou ik wil ook dat ze het vinden en weg halen.
  Je zit compleet in een rouwproces nu heb ik door de medicatie aanzienlijk minder klachten maar ze zijn er nog wel.
  Hoorde van de Net groep dat ze het deze week erg druk hebben en volgende week meer mensen toevoegen op de facebook pagina.
  Dus jij bent ook op face book?
  Wil je me toevoegen?
  Beth Bijsterveld is mijn naam nu.
  mailadres bethbijsterveld@gmail.com
  fijne dag Beth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ongelooflijk José, dat dit zomaar KAN gebeuren!!
  Ik zou maar heel stennig schoppen als ik jou was.
  Heel veel succes
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen