donderdag 24 oktober 2013

Uitslag

Hij wil me wat laten zien, zegt hij. Diverse zwart-wit beelden van mijn binnenkant komen voorbij met daarbij de uitleg wat er allemaal te zien is. De uitzaaiing in mijn lever is het enige dat op de beelden zichtbaar wordt, net zoals op alle eerdere scans. Hij is in omvang iets gegroeid, niet veel, maar wel iets. Wat we al wisten is dat deze uitzaaiing een ongunstige ligging heeft. Hij drukt op bepaalde gebieden, waaronder tegen een grote ader. Als hier niets mee gebeurt kan dit in de toekomst problemen geven. Zijn voorstel is dus een operatie.
Een wat???
Een operatie ja, waarbij de tumor in mijn lever verwijderd wordt. Je weet wel, diezelfde operatie die ik op 1 augustus 2012 in ging, maar gestaakt werd na het ontdekken van uitzaaiingen in de lymfe.
Ik kan dan ook mijn tranen niet bedwingen, ik hou me al 2,5 jaar in voor het oog van al die artsen, maar nu kan ik er ook echt gewoon niets tegen doen. Ik snap het gewoon niet. Ik had alles verwacht; dezelfde beelden, meerdere uitzaaiingen, een wachten en in de gaten houden verhaal, een radioactieve behandeling, alles behalve dit. Ik geef ook aan dat ik het niet begrijp, ik heb al op die operatietafel gelegen, hij had al verwijderd kunnen zijn. Ik ben maanden uit de running geweest, heb moeten revalideren, maar was uiteindelijk geen stap verder.
En hoe zit het dan met de lymfe? De reden waardoor de operatie niet doorging. Hij geeft aan dat hij die niet ziet op de scans. Dat begrijp ik, die zagen ze ook niet vóór de operatie, maar tijdens de operatie wel. Er is een patholoog bij geweest en deze gaf aan dat de lymfe dezelfde kenmerken hadden als de uitzaaiing in de lever.  Hij blijft echter bij zijn standpunt, een operatie zou in zijn optiek de beste weg zijn voor dit moment.  En daarom zullen alle scans met zijn bevindingen doorgestuurd worden naar het chirurgisch leverteam van het AMC met de vraag of zij heil zien in een operatie. Mochten zij dat op dit moment denken dat het te lastig wordt hem nu probleemloos te verwijderen, dan kunnen we ook eerst voor bestraling gaan door middel van een radioactieve behandeling waarbij een poging wordt ondernomen de tumor te verkleinen. Om daarna alsnog te opereren. Over 2 maanden een belafspraak om de bevindingen van het AMC door te nemen. Ik ben hier zo benieuwd naar, waarom zou het nu ineens wel kunnen? Wat is er dan veranderd? In mijn optiek helemaal niets!
Beduusd vertrok ik weer richting huis en onderweg begon ik me van alles af te vragen. Ik was zo onder de indruk van het verhaal dat ik op het moment van de afspraak geen vraag kon bedenken en nu bedenk ik er ieder kwartier een vraag bij….. ik ben dus al bezig met een e-mail die meer de vorm heeft van een enquête, maar goed, al is het maar voor mijn eigen gemoedsrust.
Ik bedenk me dit keer wel twee keer voor ik weer in me laat snijden….wordt vervolgd…


3 opmerkingen:

 1. Wat een ongelofelijke tegenvaller Joos! Dikke kus xx ka

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt dat jij naast alle ellende jouw blog bijhoud,ik heb ook kanker en wordt momenteel behandeld bij AvL
  Jouw worden sterken mij en geven mij kracht om verder te gaan waarvoor ik je wil bedanken,leef met je mee en als het mag dikke X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje..ik moest even slikken toen ik dit las. Wat een lief onverwacht bericht. Ik word er eigenlijk ook een beetje verlegen van ;-)
   Ik hoop dat ze je goed kunnen behandelen, én dat de behandeling dragelijk is. Heel veel sterkte, geluk en een dikke x terug

   Verwijderen